Hotel Karos SPA ++++ Superior Győr

Termékenység

Ha babát szeretnél, és biztosra akarsz menni, figyeld az árulkodó jeleket, és szeretkezzetek a legtermékenyebb napjaidon!

Ha babát tervezel, de nem esel könnyen teherbe, fontos, hogy ismerd ciklusod termékeny napjait, hiszen az időzített együttléttel van a legnagyobb esélyed arra, hogy mihamarabb új taggal bővüljön a család. Amennyiben tisztában vagy vele, mit kell figyelned, könnyen megállapíthatod, mely napokon vagy a legtermékenyebb: tudd meg, tested hogyan jelzi, hogy ideje párodat ágyba csalni!

Átlátszó, bőséges hüvelyváladék
Az együttlét után a hüvelyváladék, más néven a cervixnyák segíti elő, hogy a hímivarsejtek a méhbe jussanak. A menstruációs ciklus során a hormonszintekkel párhuzamosan a hüvelyváladék is sajátos változásokat mutat: ha egy cikluson keresztül naponta figyeled a cervixnyák állagát, könnyen kikövetkeztetheted, mikor zajlik az ovuláció.

Közvetlenül a vérzést követően néhány száraz nap következik, ezalatt a váladék csak szexuális izgalom hatására termelődik.

A peteérés közeledtével a hüvelyed és a szeméremtested még síkosabbá, netán állandóan nedvessé válik, a hüvelyből szivárgó váladék mennyisége nő, állaga pedig tiszta, ragadós lesz, hasonlít a nyers tojásfehérjére. Az ovuláció körüli két-három nap a termékeny, tiszta nyák termelődésének utolsó időszaka. Ezt követően még egy-két napig folytatódhat az utánpótlás kis mennyiségű, opálos váladék formájában, hamarosan azonban, ahogy az ösztrogénszinted folyamatosan esik, teljesen megszűnik.

Az érett petesejtek kilökődését követően ismét egy száraz időszak következik, amikor nem termelődik hüvelyváladék. Ennek oka, hogy a progeszteronszint emelkedésével a szervezeted felkészül az esetleges megtermékenyítésre, és a nyakcsatornát sűrű, ragadós nyákkal dugaszolja el, mely utóbbi a spermiumok számára már nehezen átjárható, sőt, sokkal inkább azok fogva tartását szolgálja.

Mikor vagy termékeny?
Amikor először jelenik meg az áttetsző, nyúlós váladék, ami akár a fehérneműdön is nyomot hagyhat, elérkeztél ciklusod termékeny napjaihoz. Ha ezeken a napokon szexuálisan aktívak vagytok, jó esélyetek van a sikerre. Nem árt azonban tudnod, hogy a megtermékenyülés szempontjából nem az a nap a legkedvezőbb, amikor a cervixnyák mennyisége a legtöbb, hanem az, amikor állagát tekintve a legtisztább, legnyúlósabb.
         
Megemelkedett testhőmérséklet
Az egészséges nő testének hőmérséklete 37 °C körül mozog, de ez a nap folyamán bizonyos ingadozást mutathat, és a ciklus során bekövetkező hormonális változások is befolyásolják. Egy szokványos, 28 napos ciklus esetén, melyben az ovuláció a 14. napon következik be, az alaphőmérséklet két fázisban változik. Az első a menstruáció első napjától az ovulációig tart: a testhőmérséklet ebben a két hétben a legalacsonyabb.

Az ovuláció után azonban hirtelen 0,2 °C-t emelkedik, és a menstruáció kezdetéig megmarad ezen a szinten. A jelenség hátterében a sárgatest által termelt progeszteron emelkedő szintje áll, ám ez már csak utólag bizonyítja a lezajlott ovulációt. A progeszteron szintje a vérben az ovulációt követő 12-24 óra múlva kezd emelkedni, amikorra a petesejt már 24 órája van a petevezetékben, vagyis megtermékenyítésre már aligha alkalmas. Az alaphőmérséklet követése éppen ezért nem a megtermékenyülésre alkalmas napok közeledtét, hanem azok elmúltát jelzi.

Mindezekből úgy tűnhet, hogy a hőmérőzés nem több, mint haszontalan elfoglaltság, valójában azonban több ennél. Rendszeres végzése hozzásegít a ciklusod eseményeinek időbeli betájolásához, hiszen, ha nem is éppen olyan ritmusban zajlik a peteérésed, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, valószínűleg minden ciklus alkalmával hasonló időpontban van az ovulációd.

Ha rendszeresen, egy nap legalább két időpontban ellenőrzöd a hőmérsékleted, és emellett figyeled a hüvelyváladékod állagát is, megbízható pontossággal megjelölheted termékeny napjaidat. Testhőmérsékleted alapján ugyanakkor az is kiderül, ha az ovulációd túl hamar következett be, netán az adott ciklusban elmaradt.

A termékeny napok további jelei
A hüvelyváladék állaga és a testhőmérséklet változásai objektív mutatói a női nemi működés aktuális fázisainak. Léteznek azonban egyéb tünetek is, melyek, bár nem minden nőnél jelentkeznek, a ciklus során azonos forgatókönyv szerint ismétlődnek. Éppen ezért, a fenti két módszer mellett érdemes ezekre a jelekre is figyelned, hiszen így még pontosabban megfigyelheted, mikor vagy a legtermékenyebb.

Alhasi fájdalom
A ciklus közepén sokan tapasztalnak egy-két napig tompa, de határozott alhasi fájdalmat, ami igen megbízható jele lehet az ovulációnak. Vannak, akik csupán néhány másodpercig éreznek egy kis tompa nyilallást, mások azonban kínzó görcsről számolnak be. Bár ez nem a legkellemesebb tünet, és a nemi vágyra sem feltétlenül van pozitív hatással, amikor elmúlik, még termékeny vagy, tehát nem kell feltétlenül a fájdalmak idejére tervezned az együttlétet.

Libidó
Ha nem tapasztalsz fájdalmat, szerencsésnek mondhatod magad. A nők másik részénél ugyanis a libidó rohamos növekedése jelzi az ovuláció és a termékeny napok közeledtét. Ez esetben pedig nem is kell tudatosan tervezned az ágyba bújást, hiszen az ösztöneid minden bizonnyal a hálószoba felé terelnek.

Megduzzadt nyirokcsomók
Egyes nőgyógyászok felfigyeltek arra is, hogy az ovuláció idején számos nő a lágyéki nyirokcsomók duzzanatáról számol be. A borsónyi-mogyorónyi nyirokcsomók általában a nyúlós, tiszta hüvelyi váladék megjelenésével egy időben válnak tapinthatóvá, majd, amikor elmúlnak a termékenynapok, visszahúzódnak. A tartós, nem múló, esetleg fájdalmas nyirokcsomó-duzzanatot azonban ne keverd össze a termékenységgel, hiszen ez a test bármely részén kóros! A tünet utalhat fertőzésre vagy egyéb rosszindulatú megbetegedésre, ezért fontos, hogy mindenképpen fordulj vele orvoshoz.

Számold a napokat!
Ha szeretnéd a maximumra növelni a fogamzás esélyeit, az ovulációt közvetlenül megelőző napokon feltétlenül bújjatok ágyba partnereddel. Akkor vagy a legtermékenyebb, amikor hüvelyváladékod már tiszta, áttetsző és nyúlós, de az alaphőmérséklet még nem emelkedett meg.

Ez a nyák ugyanis kiválóan alkalmas mind a spermiumok tárolására, mind azok továbbjuttatására. Ha ekkor szeretkeztek, a hímivarsejtek a nyakcsatornában húzzák meg magukat az ovuláció időpontjáig, és akkor indulhatnak útnak, amikor az a megtermékenyülés szempontjából a legkedvezőbb.

A legjobb eredményre akkor számíthatsz, ha az ovulációnapján élsz nemi életet, de tulajdonképpen öt nap áll rendelkezésedre ahhoz, hogy ezt megtedd: az alaphőmérséklet emelkedését megelőző öt nap. Ne feledd azonban, hogy a szex mindenekelőtt a meghitt párkapcsolat része, és semmiképpen nem szabad úgy felfognod, mintha versenyfutás lenne az idővel.

Tekintettel arra, hogy a termékeny nyák akár 120 órán át képes táplálni és védeni aspermiumokat, nem szükséges partnereddel a termékeny napok mindegyikén együtt lennetek, elég, ha csak kétnaponta szexeltek. Mivel a szexuális kéj fokozza a hüvelyváladék termelődését, az élvezetes nemi élet is növeli a fogamzás esélyeit.

Mindenekelőtt tehát érdemes saját vágyatokhoz igazítani a szexet, figyelembe véve a termékeny napokat is.
 


femina.hu | 2013. október 16. 21:09

Nyári élményem

Játssz velünk és nyerj!

A játék nyereményei


hirdetés

Tanmolyda Gyerekkönyv és Játékbolt

hírek

 érdekességek

Így indulhat gördülékenyen az iskola, óvoda, bölcsöde kezdés Így indulhat gördülékenyen az iskola, óvoda, bölcsöde kezdés

Szeptemberben elindul kinek az iskola, kinek az óvoda, kinek a böcsöde. Egy biztos bizonyos formában elválunk...


2014. augusztus 29.
 részletek
Bogyó és Babóca nyereményjáték Bogyó és Babóca nyereményjáték

Augusztus 28-tól országszerte vetítik a mozik a Bogyó és Babóca 3. rajzfilmet. A Te városodban hol vetítik?


2014. augusztus 28.
 részletek
Új keresztnevek Új keresztnevek

Az új utóneveket a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete hagyja jóvá, azaz minősíti anyakönyvi...


2014. augusztus 28.
 részletek
Vitaminok melyek gyermekünk fejlődéséhez nélkülözhetetlenek Vitaminok melyek gyermekünk fejlődéséhez nélkülözhetetlenek

A gyerek táplálkozására különösen fontos odafigyelni, hogy megkapja a fejlődéshez és az agyműködéshez...


2014. augusztus 28.
 részletek
Jó hír! Azok a bizonyos reggeli rosszullétek Jó hír! Azok a bizonyos reggeli rosszullétek

Akár hiszed, akár nem, van jó hír a várandós anyukák számára, akik szenvednek a reggeli rosszulléttől.


2014. augusztus 27.
 részletek
Az idei tanévtől is lesznek felzárkózást segítő programok

A programok képzéseire javító- és osztályozó vizsgáik eredménye alapján 2014. szeptember 1-jéig még...


2014. augusztus 24.
 részletek
Honnan kaphatnak pénzt az anyák? Honnan kaphatnak pénzt az anyák?

Az alábbiakban összefoglalva található a hatályos törvények alapján a kismamákat, gyermeket nevelő...


2014. augusztus 23.
 részletek
Rajzpályázat- Helyes fogápolás már a kezdetektől! Rajzpályázat- Helyes fogápolás már a kezdetektől!

Rajzpályázat magyarországi általános iskolák részére


2014. augusztus 15.
 részletek
A 2014/2015-ös tanév fontosabb időpontjai A 2014/2015-ös tanév fontosabb időpontjai

Nyilvánosságra hozták a 2014/2015-ös tanév rendjéről szóló rendelet tervezetét.


2014. augusztus 13.
 részletek
Viccesen a gyermekvállalásról - Amíg nincs gyereked, elolvasni TILOS! Viccesen a gyermekvállalásról - Amíg nincs gyereked, elolvasni TILOS!

Az alábbi tények, ha van gyermeked, akkor mosolyt csalnak az arcodra! Azonban ha nincs gyermeked, kérlek ne...


2013. szeptember 06.
 részletek
Dr. Vincze Magdolna- Bölcsőde és óvoda kezdés! Dr. Vincze Magdolna- Bölcsőde és óvoda kezdés!

Hamarosan véget ér a nyár és a gyerekek ismét bölcsődébe, óvodába kerülnek. Akik nem most mennek először...


2013. augusztus 21.
 részletek
további hírek

programajánló

Kerekítő mondókás móka

9.30-tól, 10.15-től, és 11 órától Győrben a Gyermekek Könyvtárban, Hermann O.u.22. Fél óra göcögés, höcögés, kacagás élő énekszóval és hangszerjátékkal színesítve, 0-3 éves korú gyerekeknek, és szüleiknek. Vezeti: Törekyné Nagy Zsuzsanna zenepedagógus.

2014. augusztus 27.
 részletek
Zöld-fehér hétvége

Divatbemutatók, kiállítások, bütykölde és szombaton TNT LIVE koncert.

2014. augusztus 29. - 2014. augusztus 30.
 részletek
II. Szigetköz Agility Kupa

Győrzámolyi sportpályán kerül megrendezésre a II. Szigetköz Agility Kupa.

2014. augusztus 30. - 2014. augusztus 31.
 részletek

kövessen minket