Hotel Karos SPA ++++ Superior Győr

Termékenység

Ha babát szeretnél, és biztosra akarsz menni, figyeld az árulkodó jeleket, és szeretkezzetek a legtermékenyebb napjaidon!

Ha babát tervezel, de nem esel könnyen teherbe, fontos, hogy ismerd ciklusod termékeny napjait, hiszen az időzített együttléttel van a legnagyobb esélyed arra, hogy mihamarabb új taggal bővüljön a család. Amennyiben tisztában vagy vele, mit kell figyelned, könnyen megállapíthatod, mely napokon vagy a legtermékenyebb: tudd meg, tested hogyan jelzi, hogy ideje párodat ágyba csalni!

Átlátszó, bőséges hüvelyváladék
Az együttlét után a hüvelyváladék, más néven a cervixnyák segíti elő, hogy a hímivarsejtek a méhbe jussanak. A menstruációs ciklus során a hormonszintekkel párhuzamosan a hüvelyváladék is sajátos változásokat mutat: ha egy cikluson keresztül naponta figyeled a cervixnyák állagát, könnyen kikövetkeztetheted, mikor zajlik az ovuláció.

Közvetlenül a vérzést követően néhány száraz nap következik, ezalatt a váladék csak szexuális izgalom hatására termelődik.

A peteérés közeledtével a hüvelyed és a szeméremtested még síkosabbá, netán állandóan nedvessé válik, a hüvelyből szivárgó váladék mennyisége nő, állaga pedig tiszta, ragadós lesz, hasonlít a nyers tojásfehérjére. Az ovuláció körüli két-három nap a termékeny, tiszta nyák termelődésének utolsó időszaka. Ezt követően még egy-két napig folytatódhat az utánpótlás kis mennyiségű, opálos váladék formájában, hamarosan azonban, ahogy az ösztrogénszinted folyamatosan esik, teljesen megszűnik.

Az érett petesejtek kilökődését követően ismét egy száraz időszak következik, amikor nem termelődik hüvelyváladék. Ennek oka, hogy a progeszteronszint emelkedésével a szervezeted felkészül az esetleges megtermékenyítésre, és a nyakcsatornát sűrű, ragadós nyákkal dugaszolja el, mely utóbbi a spermiumok számára már nehezen átjárható, sőt, sokkal inkább azok fogva tartását szolgálja.

Mikor vagy termékeny?
Amikor először jelenik meg az áttetsző, nyúlós váladék, ami akár a fehérneműdön is nyomot hagyhat, elérkeztél ciklusod termékeny napjaihoz. Ha ezeken a napokon szexuálisan aktívak vagytok, jó esélyetek van a sikerre. Nem árt azonban tudnod, hogy a megtermékenyülés szempontjából nem az a nap a legkedvezőbb, amikor a cervixnyák mennyisége a legtöbb, hanem az, amikor állagát tekintve a legtisztább, legnyúlósabb.
         
Megemelkedett testhőmérséklet
Az egészséges nő testének hőmérséklete 37 °C körül mozog, de ez a nap folyamán bizonyos ingadozást mutathat, és a ciklus során bekövetkező hormonális változások is befolyásolják. Egy szokványos, 28 napos ciklus esetén, melyben az ovuláció a 14. napon következik be, az alaphőmérséklet két fázisban változik. Az első a menstruáció első napjától az ovulációig tart: a testhőmérséklet ebben a két hétben a legalacsonyabb.

Az ovuláció után azonban hirtelen 0,2 °C-t emelkedik, és a menstruáció kezdetéig megmarad ezen a szinten. A jelenség hátterében a sárgatest által termelt progeszteron emelkedő szintje áll, ám ez már csak utólag bizonyítja a lezajlott ovulációt. A progeszteron szintje a vérben az ovulációt követő 12-24 óra múlva kezd emelkedni, amikorra a petesejt már 24 órája van a petevezetékben, vagyis megtermékenyítésre már aligha alkalmas. Az alaphőmérséklet követése éppen ezért nem a megtermékenyülésre alkalmas napok közeledtét, hanem azok elmúltát jelzi.

Mindezekből úgy tűnhet, hogy a hőmérőzés nem több, mint haszontalan elfoglaltság, valójában azonban több ennél. Rendszeres végzése hozzásegít a ciklusod eseményeinek időbeli betájolásához, hiszen, ha nem is éppen olyan ritmusban zajlik a peteérésed, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, valószínűleg minden ciklus alkalmával hasonló időpontban van az ovulációd.

Ha rendszeresen, egy nap legalább két időpontban ellenőrzöd a hőmérsékleted, és emellett figyeled a hüvelyváladékod állagát is, megbízható pontossággal megjelölheted termékeny napjaidat. Testhőmérsékleted alapján ugyanakkor az is kiderül, ha az ovulációd túl hamar következett be, netán az adott ciklusban elmaradt.

A termékeny napok további jelei
A hüvelyváladék állaga és a testhőmérséklet változásai objektív mutatói a női nemi működés aktuális fázisainak. Léteznek azonban egyéb tünetek is, melyek, bár nem minden nőnél jelentkeznek, a ciklus során azonos forgatókönyv szerint ismétlődnek. Éppen ezért, a fenti két módszer mellett érdemes ezekre a jelekre is figyelned, hiszen így még pontosabban megfigyelheted, mikor vagy a legtermékenyebb.

Alhasi fájdalom
A ciklus közepén sokan tapasztalnak egy-két napig tompa, de határozott alhasi fájdalmat, ami igen megbízható jele lehet az ovulációnak. Vannak, akik csupán néhány másodpercig éreznek egy kis tompa nyilallást, mások azonban kínzó görcsről számolnak be. Bár ez nem a legkellemesebb tünet, és a nemi vágyra sem feltétlenül van pozitív hatással, amikor elmúlik, még termékeny vagy, tehát nem kell feltétlenül a fájdalmak idejére tervezned az együttlétet.

Libidó
Ha nem tapasztalsz fájdalmat, szerencsésnek mondhatod magad. A nők másik részénél ugyanis a libidó rohamos növekedése jelzi az ovuláció és a termékeny napok közeledtét. Ez esetben pedig nem is kell tudatosan tervezned az ágyba bújást, hiszen az ösztöneid minden bizonnyal a hálószoba felé terelnek.

Megduzzadt nyirokcsomók
Egyes nőgyógyászok felfigyeltek arra is, hogy az ovuláció idején számos nő a lágyéki nyirokcsomók duzzanatáról számol be. A borsónyi-mogyorónyi nyirokcsomók általában a nyúlós, tiszta hüvelyi váladék megjelenésével egy időben válnak tapinthatóvá, majd, amikor elmúlnak a termékenynapok, visszahúzódnak. A tartós, nem múló, esetleg fájdalmas nyirokcsomó-duzzanatot azonban ne keverd össze a termékenységgel, hiszen ez a test bármely részén kóros! A tünet utalhat fertőzésre vagy egyéb rosszindulatú megbetegedésre, ezért fontos, hogy mindenképpen fordulj vele orvoshoz.

Számold a napokat!
Ha szeretnéd a maximumra növelni a fogamzás esélyeit, az ovulációt közvetlenül megelőző napokon feltétlenül bújjatok ágyba partnereddel. Akkor vagy a legtermékenyebb, amikor hüvelyváladékod már tiszta, áttetsző és nyúlós, de az alaphőmérséklet még nem emelkedett meg.

Ez a nyák ugyanis kiválóan alkalmas mind a spermiumok tárolására, mind azok továbbjuttatására. Ha ekkor szeretkeztek, a hímivarsejtek a nyakcsatornában húzzák meg magukat az ovuláció időpontjáig, és akkor indulhatnak útnak, amikor az a megtermékenyülés szempontjából a legkedvezőbb.

A legjobb eredményre akkor számíthatsz, ha az ovulációnapján élsz nemi életet, de tulajdonképpen öt nap áll rendelkezésedre ahhoz, hogy ezt megtedd: az alaphőmérséklet emelkedését megelőző öt nap. Ne feledd azonban, hogy a szex mindenekelőtt a meghitt párkapcsolat része, és semmiképpen nem szabad úgy felfognod, mintha versenyfutás lenne az idővel.

Tekintettel arra, hogy a termékeny nyák akár 120 órán át képes táplálni és védeni aspermiumokat, nem szükséges partnereddel a termékeny napok mindegyikén együtt lennetek, elég, ha csak kétnaponta szexeltek. Mivel a szexuális kéj fokozza a hüvelyváladék termelődését, az élvezetes nemi élet is növeli a fogamzás esélyeit.

Mindenekelőtt tehát érdemes saját vágyatokhoz igazítani a szexet, figyelembe véve a termékeny napokat is.
 


femina.hu | 2013. október 16.

hírek

 érdekességek

Megjelent a szeptemberben kezdődő tanév rendjéről szóló rendelet Megjelent a szeptemberben kezdődő tanév rendjéről szóló rendelet

A következő tanév szeptember 1-én, kedden kezdődik és 2016. június 15-én, szerdán ér véget.


2015. május 29.
 részletek
Nyolcezer liter tejet zároltak a célellenőrzésen Nyolcezer liter tejet zároltak a célellenőrzésen

A május 6-án kezdett kéthetes célellenőrzés alatt országszerte 218 forgalmazó helyen mintegy 300 tételt...


2015. május 28.
 részletek
Kiterjesztették az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetést Kiterjesztették az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetést

Szeptember 1-jétől ingyenes gyermekétkeztetésre jogosultak a három vagy több gyermekes családok, a tartósan...


2015. május 27.
 részletek
Megnyílnak a tűzoltólaktanyák Gyermeknapkor Megnyílnak a tűzoltólaktanyák Gyermeknapkor

A nemzetközi gyermeknap alkalmából vasárnap országszerte megnyitja a tűzoltólaktanyákat a kicsik és szüleik...


2015. május 27.
 részletek
Ma tartják a kompetenciamérést az iskolákban Ma tartják a kompetenciamérést az iskolákban

Szerdán tartják a kompetenciamérést az iskolákban, ezen a napon a 6., a 8. és a 10. évfolyamon a szokásos...


2015. május 27.
 részletek
Javaslat készül a gyerekek napközbeni elhelyezésére Javaslat készül a gyerekek napközbeni elhelyezésére

A három év alatti gyerekek napközbeni elhelyezésének újabb lehetőségeiről készít javaslatot a kormány számára...


2015. május 26.
 részletek
Ma van az elhízás világnapja - Május 22 Ma van az elhízás világnapja - Május 22

A magyar gyerekek 16 százaléka túlsúlyos vagy kövér.


2015. május 22.
 részletek
Veszélyes játékok forgalmazását tiltotta meg a fogyasztóvédelmi hatóság Veszélyes játékok forgalmazását tiltotta meg a fogyasztóvédelmi hatóság

Nem biztonságos rollereket, gyerek tricikliket és lábbal hajtható kisautókat talált vizsgálatai során a...


2015. május 20.
 részletek
A csúfolódás 50 százalékkal növeli a gyerekek későbbi elhízásának esélyét A csúfolódás 50 százalékkal növeli a gyerekek későbbi elhízásának esélyét

Az iskolatársak csúfolódásának, piszkálódásának hatása évtizedekig hatással van az áldozat testi...


2015. május 20.
 részletek
Huszonnégymillió forintos adományt kapott a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat Huszonnégymillió forintos adományt kapott a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat

A támogatást életmentő berendezések megvásárlására fordítják az intézmények.


2015. május 20.
 részletek
Hold jegy mint az anyaság szimbóluma Hold jegy mint az anyaság szimbóluma

A táplálás és a gondoskodás mellett az odafigyelés is pontoson olyan fontos a gyermek számára, mint az előző...


2015. május 19.
 részletek
Menő vagy égő? Cuki vagy ciki? Menő vagy égő? Cuki vagy ciki?

Mindenki más szempont szerint választ gyermekének nevet. Van, aki a hagyományokhoz, van, aki az egzotikumhoz...


2015. május 19.
 részletek
Több ütemben jöhet a családi csődvédelem Több ütemben jöhet a családi csődvédelem

Már az ősz folyamán hatályba léphetnek a családi csődvédelem főbb szabályai, elsőként szeptembertől a...


2015. május 19.
 részletek
Európa legősibb gyermekjátékára bukkantak Európa legősibb gyermekjátékára bukkantak

Európa legrégebbi gyermekjátékának vélik bolgár régészek azt az ősi trák bronz kézművesremeket, amelyre helyi...


2015. május 17.
 részletek
további hírek

programajánló

Csőbútor készítés

Május 31.-én a Meseparton mindenki, akinek van kedve bütykölni, beszállhat egy kreatív csőbútor készítésébe a Mokka Alkotóműhellyel közösen!

2015. május 31.
 részletek
Mesepart

Gyereknapi program Győrben ÚJ HELYSZÍNEN, az Aranypart II-őn, a Gyermekek Háza szervezésében

2015. május 31.
 részletek
Kópé börze

Szeretettel várunk minden látogatót akik használt, de jó minőségű baba és gyerekholmit szeretne beszerezni.

2015. június 06.
 részletek

kövessen minket