Hotel Karos SPA ++++ Superior Győr

Termékenység

Ha babát szeretnél, és biztosra akarsz menni, figyeld az árulkodó jeleket, és szeretkezzetek a legtermékenyebb napjaidon!

Ha babát tervezel, de nem esel könnyen teherbe, fontos, hogy ismerd ciklusod termékeny napjait, hiszen az időzített együttléttel van a legnagyobb esélyed arra, hogy mihamarabb új taggal bővüljön a család. Amennyiben tisztában vagy vele, mit kell figyelned, könnyen megállapíthatod, mely napokon vagy a legtermékenyebb: tudd meg, tested hogyan jelzi, hogy ideje párodat ágyba csalni!

Átlátszó, bőséges hüvelyváladék
Az együttlét után a hüvelyváladék, más néven a cervixnyák segíti elő, hogy a hímivarsejtek a méhbe jussanak. A menstruációs ciklus során a hormonszintekkel párhuzamosan a hüvelyváladék is sajátos változásokat mutat: ha egy cikluson keresztül naponta figyeled a cervixnyák állagát, könnyen kikövetkeztetheted, mikor zajlik az ovuláció.

Közvetlenül a vérzést követően néhány száraz nap következik, ezalatt a váladék csak szexuális izgalom hatására termelődik.

A peteérés közeledtével a hüvelyed és a szeméremtested még síkosabbá, netán állandóan nedvessé válik, a hüvelyből szivárgó váladék mennyisége nő, állaga pedig tiszta, ragadós lesz, hasonlít a nyers tojásfehérjére. Az ovuláció körüli két-három nap a termékeny, tiszta nyák termelődésének utolsó időszaka. Ezt követően még egy-két napig folytatódhat az utánpótlás kis mennyiségű, opálos váladék formájában, hamarosan azonban, ahogy az ösztrogénszinted folyamatosan esik, teljesen megszűnik.

Az érett petesejtek kilökődését követően ismét egy száraz időszak következik, amikor nem termelődik hüvelyváladék. Ennek oka, hogy a progeszteronszint emelkedésével a szervezeted felkészül az esetleges megtermékenyítésre, és a nyakcsatornát sűrű, ragadós nyákkal dugaszolja el, mely utóbbi a spermiumok számára már nehezen átjárható, sőt, sokkal inkább azok fogva tartását szolgálja.

Mikor vagy termékeny?
Amikor először jelenik meg az áttetsző, nyúlós váladék, ami akár a fehérneműdön is nyomot hagyhat, elérkeztél ciklusod termékeny napjaihoz. Ha ezeken a napokon szexuálisan aktívak vagytok, jó esélyetek van a sikerre. Nem árt azonban tudnod, hogy a megtermékenyülés szempontjából nem az a nap a legkedvezőbb, amikor a cervixnyák mennyisége a legtöbb, hanem az, amikor állagát tekintve a legtisztább, legnyúlósabb.
         
Megemelkedett testhőmérséklet
Az egészséges nő testének hőmérséklete 37 °C körül mozog, de ez a nap folyamán bizonyos ingadozást mutathat, és a ciklus során bekövetkező hormonális változások is befolyásolják. Egy szokványos, 28 napos ciklus esetén, melyben az ovuláció a 14. napon következik be, az alaphőmérséklet két fázisban változik. Az első a menstruáció első napjától az ovulációig tart: a testhőmérséklet ebben a két hétben a legalacsonyabb.

Az ovuláció után azonban hirtelen 0,2 °C-t emelkedik, és a menstruáció kezdetéig megmarad ezen a szinten. A jelenség hátterében a sárgatest által termelt progeszteron emelkedő szintje áll, ám ez már csak utólag bizonyítja a lezajlott ovulációt. A progeszteron szintje a vérben az ovulációt követő 12-24 óra múlva kezd emelkedni, amikorra a petesejt már 24 órája van a petevezetékben, vagyis megtermékenyítésre már aligha alkalmas. Az alaphőmérséklet követése éppen ezért nem a megtermékenyülésre alkalmas napok közeledtét, hanem azok elmúltát jelzi.

Mindezekből úgy tűnhet, hogy a hőmérőzés nem több, mint haszontalan elfoglaltság, valójában azonban több ennél. Rendszeres végzése hozzásegít a ciklusod eseményeinek időbeli betájolásához, hiszen, ha nem is éppen olyan ritmusban zajlik a peteérésed, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, valószínűleg minden ciklus alkalmával hasonló időpontban van az ovulációd.

Ha rendszeresen, egy nap legalább két időpontban ellenőrzöd a hőmérsékleted, és emellett figyeled a hüvelyváladékod állagát is, megbízható pontossággal megjelölheted termékeny napjaidat. Testhőmérsékleted alapján ugyanakkor az is kiderül, ha az ovulációd túl hamar következett be, netán az adott ciklusban elmaradt.

A termékeny napok további jelei
A hüvelyváladék állaga és a testhőmérséklet változásai objektív mutatói a női nemi működés aktuális fázisainak. Léteznek azonban egyéb tünetek is, melyek, bár nem minden nőnél jelentkeznek, a ciklus során azonos forgatókönyv szerint ismétlődnek. Éppen ezért, a fenti két módszer mellett érdemes ezekre a jelekre is figyelned, hiszen így még pontosabban megfigyelheted, mikor vagy a legtermékenyebb.

Alhasi fájdalom
A ciklus közepén sokan tapasztalnak egy-két napig tompa, de határozott alhasi fájdalmat, ami igen megbízható jele lehet az ovulációnak. Vannak, akik csupán néhány másodpercig éreznek egy kis tompa nyilallást, mások azonban kínzó görcsről számolnak be. Bár ez nem a legkellemesebb tünet, és a nemi vágyra sem feltétlenül van pozitív hatással, amikor elmúlik, még termékeny vagy, tehát nem kell feltétlenül a fájdalmak idejére tervezned az együttlétet.

Libidó
Ha nem tapasztalsz fájdalmat, szerencsésnek mondhatod magad. A nők másik részénél ugyanis a libidó rohamos növekedése jelzi az ovuláció és a termékeny napok közeledtét. Ez esetben pedig nem is kell tudatosan tervezned az ágyba bújást, hiszen az ösztöneid minden bizonnyal a hálószoba felé terelnek.

Megduzzadt nyirokcsomók
Egyes nőgyógyászok felfigyeltek arra is, hogy az ovuláció idején számos nő a lágyéki nyirokcsomók duzzanatáról számol be. A borsónyi-mogyorónyi nyirokcsomók általában a nyúlós, tiszta hüvelyi váladék megjelenésével egy időben válnak tapinthatóvá, majd, amikor elmúlnak a termékenynapok, visszahúzódnak. A tartós, nem múló, esetleg fájdalmas nyirokcsomó-duzzanatot azonban ne keverd össze a termékenységgel, hiszen ez a test bármely részén kóros! A tünet utalhat fertőzésre vagy egyéb rosszindulatú megbetegedésre, ezért fontos, hogy mindenképpen fordulj vele orvoshoz.

Számold a napokat!
Ha szeretnéd a maximumra növelni a fogamzás esélyeit, az ovulációt közvetlenül megelőző napokon feltétlenül bújjatok ágyba partnereddel. Akkor vagy a legtermékenyebb, amikor hüvelyváladékod már tiszta, áttetsző és nyúlós, de az alaphőmérséklet még nem emelkedett meg.

Ez a nyák ugyanis kiválóan alkalmas mind a spermiumok tárolására, mind azok továbbjuttatására. Ha ekkor szeretkeztek, a hímivarsejtek a nyakcsatornában húzzák meg magukat az ovuláció időpontjáig, és akkor indulhatnak útnak, amikor az a megtermékenyülés szempontjából a legkedvezőbb.

A legjobb eredményre akkor számíthatsz, ha az ovulációnapján élsz nemi életet, de tulajdonképpen öt nap áll rendelkezésedre ahhoz, hogy ezt megtedd: az alaphőmérséklet emelkedését megelőző öt nap. Ne feledd azonban, hogy a szex mindenekelőtt a meghitt párkapcsolat része, és semmiképpen nem szabad úgy felfognod, mintha versenyfutás lenne az idővel.

Tekintettel arra, hogy a termékeny nyák akár 120 órán át képes táplálni és védeni aspermiumokat, nem szükséges partnereddel a termékeny napok mindegyikén együtt lennetek, elég, ha csak kétnaponta szexeltek. Mivel a szexuális kéj fokozza a hüvelyváladék termelődését, az élvezetes nemi élet is növeli a fogamzás esélyeit.

Mindenekelőtt tehát érdemes saját vágyatokhoz igazítani a szexet, figyelembe véve a termékeny napokat is.
 


femina.hu | 2013. október 16. 21:09

hirdetés

BDFutár

hírek

 érdekességek

Változik a terhesgondozási rendszer Változik a terhesgondozási rendszer

Változás tapasztalhatnak a várandósok idén júliustól az ellátásukat illetően. Reméljük a rendszer előnyére. A...


2014. április 23.
 részletek
Cumi vagy nem cumi? Cumi vagy nem cumi?

Mielőtt megszületik a baba, sok szülő tervezi el, hogy az ő porontya bizony nem fog cumizni. Bár az...


2014. április 22.
 részletek
Hússalátával töltött paradicsom Hússalátával töltött paradicsom

Ha unod már a kaszinó tojást és a francia salátát vagy ezek mellé valami különlegesebbet szeretnél itt egy...


2014. április 17.
 részletek
Kópé börze fotózás Kópé börze fotózás

Elkészültek a 2014.04.12-i kópé börzén készült fotók!


2014. április 17.
 részletek
Oxigén Hotel**** & Zen Spa Oxigén Hotel**** & Zen Spa

Akit vonz a Távol Kelet varázsa, aki egy igazán különleges wellness élményre vágyik, aki nemcsak testi, de...


2014. február 04.
 részletek
további hírek

programajánló

Egyik kutya, másik eb - pályázati füzet alsósoknak

A Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér Gyermekkönyvtára megjelentette alsósoknak szóló tavaszi pályázati füzetét Egyik kutya, másik eb címmel.

2014. április 07. - 2014. április 25.
 részletek
„Kalandos kirándulás – Légy Te Rágcsália legjobb tudósítója”

A Rágcsáló Hírek világjáró különleges tudósítót keres!

2014. április 07.
 részletek
„FILMMÁNIA” Egy képzeletbeli riport!

Kedvenc színészed egy újabb filmben debütált és filmjének bemutatójára Budapestre látogatott! Ez éppen jól jött neked, mert az iskolaújság riportereként lehetőséged nyílik interjút készíteni vele.

2014. április 07. - 2014. április 25.
 részletek
Csanaki Baba-mama klub

baba-mama klub

2014. április 22.
 részletek
Jóga Dankowskyné Baranyai Hajnival

Életkortól függetlenül ajánljuk mindenkinek, aki módszert keres a mai rohanó világban a testi-lelki harmónia eléréséhez, egészségének megőrzéséhez.

2014. április 23.
 részletek
Bob és Bobek

Húsvéti Matiné (10 órától előadásra hangoló játékok) a Vaskakas Bábszínházban

2014. április 23.
 részletek
Kerekítő bábos torna

2014. április 23. 12. 17.00-17.40 óráig A Gyermekek házában 1-4 éves gyerekek és szüleik részére! Kerekítő Manó bábjeleneteivel, ölbéli játékokkal, furulyaszóval, gitárral és tornaszeres játéktérrel várjuk a kicsiket és nagyokat. Vezeti: Töreky Zsuzsan

2014. április 23.
 részletek
Egészségmegőrző klub a Családi körben

10:30 – tól Tóth Judit önkéntesünk tart Egészségmegőrző klubot – Stressz kezelés felsőfokon címmel.

2014. április 23.
 részletek
Kerekítő mondókás móka

2014. április 24. 9.15-09.45 óráig A Gyermekek Házában Fél óra göcögés, höcögés, kacagás élő énekszóval és hangszerjátékkal színesítve, 0-3 éves korú gyerekeknek, és szüleiknek. Vezeti: Törekyné Nagy Zsuzsanna zenepedagógus óra. Részvételi díj: napi csa

2014. április 24.
 részletek
Kerekítő mondókás móka

2014. április 24. 9.15-09.45 óráig A Gyermekek Házában Fél óra göcögés, höcögés, kacagás élő énekszóval és hangszerjátékkal színesítve, 0-3 éves korú gyerekeknek, és szüleiknek. Vezeti: Törekyné Nagy Zsuzsanna zenepedagógus óra. Részvételi díj: napi csa

2014. április 24.
 részletek
Kerekítő bábos torna

2014. április 24. 10-10.40-ig, illetve 11.00-11.40-ig A Gyermekek Házában 1-4 éves gyerekek és szüleik részére! Kerekítő Manó bábjeleneteivel, ölbéli játékokkal, furulyaszóval, gitárral és tornaszeres játéktérrel várjuk a kicsiket és nagyokat. Vezeti: T

2014. április 24.
 részletek
Aerobik Klub a Családi körben

9:00 – tól Aerobik Klubunkat Horosz Éva önkéntesünk tartja, akivel jógázhatnak a résztvevők

2014. április 24.
 részletek
Felnőtt kézműves Műhely ANYÁK NAPI MÉZESKALÁCSSÜTÉS: SZÍV ÉS VIRÁG

Az Anyák Napja közeledtével illatos mézeskalácsot lehet sütni, díszíteni magokkal, mázakkal.

2014. április 25.
 részletek
Főnix Kör tréningsorozat

Egész hétvégét átívelő, két napos nőiség tréninget tart Mayer Ildikó, a Családi Kör projektvezetője, tréningvezető a Családi Kör Centrum-ban.

2014. április 26. - 2014. április 27.
 részletek
A Pincérfrakk utcai cicák

Előadás kezdete: 10:00 és 14:00 a Vaskakas Bábszínházban

2014. április 27.
 részletek
II. Lovas tájékozódási verseny

Várunk szeretettel minden lovagolni tudót. Korhatár nincs, mindenki a tudásának megfelelő kategóriában indulhat, kobak használata kötelező! Lóbérlési lehetőség!

2014. április 27.
 részletek
Gasztro piknik

ha jöttök lesztek, ha hoztok esztek...

2014. május 01.
 részletek
Baba expo

Május 4-én Győrben a Duna Centerben ismét Expo!

2014. május 04.
 részletek
Aranykapu koncert

Töreky Zsuzsi Aranykapu koncertje

2014. május 06.
 részletek

kövessen minket